home

PROJECTEN

AB HARREWIJN PRIJS

Nominaties Ab Harrewijn Prijs 13 mei 2008

De jury van de Ab Harrewijn Prijs heeft vijf personen en hun projecten bekend gemaakt die dit jaar meedingen naar de prijs. In totaal werden dit jaar 15 projecten voorgedragen. De bekendmaking van de Ab Harrewijn Prijs 2008 zal plaatsvinden op dinsdag 13 mei vanaf 16.00 uur in r.-k. spiritueel centrum De Boskant in Den Haag, aan de Fluwelen Burgwal 45.

De volgende vijf genomineerden zijn door de jury geselecteerd (in willekeurige volgorde):

  • Rutger Kips van het Juridisch Lekenspreekuur Daklozen uit Nijmegen. Het JLD verleent op een pro-actieve manier juridische bijstand aan dakloze, thuisloze en kansarme mensen. Kips houdt zich regelmatig op plekken op waar de doelgroep zich verzamelt, omdat het vaak gaat om mensen die niet zelf het initiatief nemen om een probleem aan te kaarten. Ook werkt hij samen met andere organisaties die met de doelgroep in aanraking komen, zoals het straatpastoraat.
  • Amina Marix Evans van Borderline Books uit Noordwijkerhout. Borderline Books verwerft, sorteert en herdistribueert boeken naar onder meer nachtopvang, dagverblijven en blijf van m'n lijf huizen. Bijzonder is de grote hoeveelheid talen die Borderline Books aanbiedt. Zo kunnen bijvoorbeeld Oost-Europese slachtoffers van vrouwenhandel in hun eigen taal boeken krijgen.
  • Jan Mekelenkamp van Even Bijtanken uit Hengelo. Mekelenkamp organiseert jaarlijks een vakantieweekend voor mensen die geen geld hebben voor uitjes. Voordrachten voor deelnemers komen van maatschappelijk werk en pastores in de regio Twente. De weekenden zijn zo populair dat inmiddels een wachtlijst is ontstaan.
  • Johan Bakker van vereniging PEL uit Leeuwarden. PEL is begonnen als actiegroep in de volkshuisvesting, met onder ander het enige gelegaliseerde kraakpand van Leeuwarden op haar naam. Tegenwoordig is haar spreekuur breder georiënteerd: mensen worden ook geholpen met uitkerings- en belastingvragen.
  • Trudie Smit uit Voorhout. Trudie Smit heeft als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk Nederland in de regio Zuid-Holland Noord verschillende gezinnen intensief begeleid bij alle problemen waar vluchtelingen mee geconfronteerd worden, van juridische procedures tot taalverwerving en geldgebrek.

Het zondagse NCRV-radioprogramma 'Schepper en co' besteedt in de maand april wekelijks aandacht aan een van de genomineerden.

De Ab Harrewijn Prijs is een initiatief van de gelijknamige stichting. De stichting steunt vooral op particuliere giften, maar krijgt ook ondersteuning van: De Linker Wang, platform voor geloof en politiek; GroenLinks; Stichting Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK), de werkgroep Arme kant van Nederland/EVA en Emmaus Haarzuilens. De Prijs is vernoemd naar Ab Harrewijn, theoloog, dominee, arbeidspastor bij DISK Amsterdam, voorzitter en Tweede-Kamerlid van GroenLinks. De Ab Harrewijn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt sinds 13 mei 2003, een jaar na het plotselinge overlijden van Ab Harrewijn.
De jury van de Ab Harrewijn Prijs bestaat uit Siska Barelds (partner van Ab), Hub Crijns (directeur DISK), Cor Offman, (voorzitter De Linker Wang), Eddy Reefhuis (oud-studiegenoot van Ab), Paul Rosenmöller (voormalig fractievoorzitter GroenLinks) en Els Veenis (voormalig partijbestuurder GroenLinks). De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs krijgt een kunstwerk met bijbehorende cheque van 5000 euro uitgereikt. Voor de andere vier genomineerden is een prijs van 1000 euro beschikbaar.

Meer informatie over de prijs en de genomineerden treft u aan op www.abharrewijnprijs.nl. Secretaris Ab Harrewijn Prijs: Christian Jongeneel, Weena 1033, 3013 AL Rotterdam, tel. 010-4049898; e-mail: secretariaat@abharrewijnprijs.nl.


omhoog

Naar openingspagina Ab Harrewijn Prijs

home