home

PROJECTEN

AB HARREWIJN PRIJS

Marcia Kroes wint Ab Harrewijn Prijs 2010

Jury-voorzitter paul Rosenmöller feliciteert winnares Marcia Kroes Marcia Kroes, initiatiefnemer van stichting Zelfbeschadiging, wint de Ab Harrewijn Prijs 2010. Juryvoorzitter Paul Rosenmöller maakte dit bekend tijdens de uitreiking, die plaatsvond op donderdag 13 mei vanaf 15.00 uur in centrum De Boskant in Den Haag.

Het doel van stichting Zelfbeschadiging is meer begrip te kweken voor mensen die zichzelf beschadigen. Ervaringsdeskundige Marcia Kroes heeft door het hele land activiteiten opgezet om zelfverwonding uit de taboesfeer te halen. Kroes organiseert zelfhulpgroepen en geeft lessen aan verplegend personeel hoe met deze groep, waar ze zelf toe behoorde, om te gaan. Meer info: www.zelfbeschadiging.nl.

Uit het juryrapport: De jury is onder de indruk van Marcia’s durf om zichzelf bloot te geven en zo zichzelf ten voorbeeld te stellen aan andere vrouwen. Ze heeft het op zich genomen om begrip te vragen voor een verschijnsel waar veel mensen zich moeilijk een voorstelling van kunnen maken. Tegelijkertijd helpt ze lotgenoten via door haar opgezette zelfhulpgroepen en leert ze verplegenden hoe om te gaan met vrouwen die zichzelf beschadigen. Die moed en doorzettingsvermogen verdienen het volgens de jury beloond te worden..”

Er waren dit jaar 29 voordrachten gedaan door individuen en groepen uit het hele land. De jury koos daaruit vijf genomineerden. De andere vier genomineerden waren:

  • Flore Brummans van stichting Wilskracht te Reuver. Zij organiseert in haar stichting ondersteuning door lotgenoten van vrouwen met geweldservaringen. De stichting heeft een oude caravan voor noodopvang, veelal voor vrouwen die in de reguliere opvang geweigerd worden, omdat die zich er geen raad mee weet. Meer info: www.stichting-wilskracht.nl.
  • Nico Sannes van stichting C.A.S.C.O in Capelle aan de IJssel. De stichting ontfermt zich over zeelieden op gestrande schepen, die soms meer dan een jaar in de haven aan de ketting liggen, terwijl zij niet van boord mogen. Meer info: www.casconederland.nl.
  • Nol Breebaart en Willem Giezeman van het Stagehuis in Den Haag. Vanuit dit huis in de Schilderswijk organiseren zij een veelheid aan activiteiten: stageplekken, theaterprojecten, maaltijden, fietslessen en meer. Allemaal met het doel bij te dragen aan de leefbaarheid van de wijk. Meer info: www.stagehuisschilderswijk.nl.
  • Andries Kroes van stichting Versus te Skarsterlân. Versus is een samenwerkingsverband van lokale vrijwilligersorganisaties, die tot doel hebben kwetsbare groepen rond of onder het minimum te bereiken. Ze is de ontwikkelaar van de Kanskaart, een hulpmiddel bij gesprekken dat mensen stimuleert om naar hun mogelijkheden te kijken in plaats van hun problemen.

Oud-staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma verzorgde de jaarlijkse lezing ter gelegenheid van de uitreiking.
Klik hier voor meer informatie over deze lezing.

  • Klik hier voor uitgebreidere informatie over de genomineerden.
  • Klik hier om te lezen over de uitreiking van 2009.

Externe link:

  • Klik hier om naar de eigen website van de Ab Harrewijn Prijs te gaan.

omhoog

Ab Harrewijn Prijs

De Ab Harrewijn Prijs wordt mogelijk gemaakt door particuliere giften en ondersteuning van: De Linker Wang, platform voor geloof en politiek; GroenLinks; Stichting Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK), de werkgroep Arme kant van Nederland/EVA, en Emmaus Haarzuilens. De Prijs is vernoemd naar Ab Harrewijn, theoloog, dominee, arbeidspastor bij DISK Amsterdam, voorzitter en Tweede-Kamerlid van GroenLinks, op 13 mei 2002 overleden. De Ab Harrewijn Prijs wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt op 13 mei. De jury van de Ab Harrewijn Prijs bestaat uit Siska Barelds (partner van Ab), Hub Crijns (directeur DISK), Ruard Ganzevoort, (voorzitter De Linker Wang), Eddy Reefhuis (oud-studiegenoot van Ab), Paul Rosenmöller (voormalig fractievoorzitter GroenLinks) en Els Veenis (voormalig partijbestuurder GroenLinks). Mediapartner NCRV ‘Schepper en co’ wijdt een radioreportage aan de Prijsuitreiking. De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs krijgt een kunstwerk met bijbehorende cheque van 5.000 euro uitgereikt. Voor de andere vier genomineerden is een prijs van 1.500 euro beschikbaar. Plaats van uitreiking is Kerkcentrum De Boskant, Fluwelen Burgwal 45 in Den Haag.

Meer informatie treft u aan op www.abharrewijnprijs.nl. Uw voordrachten kunt u toesturen naar:Secretaris Ab Harrewijn Prijs: Christian Jongeneel, Weena 1033, 3013 AL Rotterdam, tel. 010-4049898; e-mail: secretariaat@abharrewijnprijs.nl.

omhoog

Naar openingspagina Ab Harrewijn Prijs

home