home

PROJECTEN

AB HARREWIJN PRIJS
Aankondiging uitreiking 2005

De feestelijke uitreiking van de Ab Harrewijn Prijs 2005 zal plaatsvinden op 13 mei vanaf 15.00 uur in het rk spiritueel centrum De Boskant in Den Haag, aan de Fluwelen Burgwal 45. Zaal open vanaf 14.30 uur. De presentatie wordt verzorgd door Frits Wester.

Genomineerden 2005

Uit het hele land zijn dit jaar 21 initiatieven en projecten voorgedragen. De jury heeft uit dit grote aantal opgemaakt, dat de Ab Harrewijn Prijs leeft in Nederland. Na lang beraad zijn de volgende vijf genomineerden door de jury geselecteerd:

  • Werkgroep Nederland Srebenica (www.nederland-srebrenica.nl) met als initiatiefnemer Abel Hertzberger. Tien jaar na dit grote drama, is deze werkgroep actief met het onderhouden van contacten met overlevenden. Centraal thema is verzoening.
  • De Buitenwacht in Dordrecht. In de volkswijk Krispijn hebben Gerrit Jan van der Kolm en Hassan Saboune een kleinschalige activiteit rond interreligieuze dialoog gestart, waarin mensen elke week samen de bijbel en de koran lezen.
  • Tussen Wal en Schip in Bergen op Zoom (www.walenschip.nl). Initiatiefnemer Jacques Boschman is al jaren bezig met het opvangen van mensen in nood, het organiseren van een tweedehands ruilwinkel en het opzetten van een Voedselbank.
  • De uit Zuid-Afrika afkomstige ds Msizi Dubé verzorgt in de Bijlmer in Amsterdam opvang van illegalen, vooral onder Afrikaanse mensen. Speciale aandacht heeft hij voor met Hiv besmette jongeren.
  • Stichting Kezban (www.st-kezban.nl) is door Nurdan Tatoglu en een aantal andere, merendeels allochtone vrouwen opgericht, nadat de jonge Kezban Vural in 1999 door haar ex-man werd doodgeschoten. Zij zetten zich in voor het voorkomen en bestrijden van huiselijk geweld. De Turkse en de Marokkaanse film 'Áls ik háár was…' werkt aan voorlichting en het bespreekbaar maken van het onderwerp geweld.

Het NCRV-programma 'Schepper en co' besteedt in april wekelijks aandacht aan een van de genomineerden. De uitreiking zal te volgen zijn via NCRV's '1 op de middag'.

Ab Harrewijn Prijs

De Ab Harrewijn Prijs is een initiatief van de gelijknamige stichting. De stichting steunt vooral op particuliere giften, maar krijgt ook ondersteuning van: De Linker Wang, platform voor geloof en politiek; GroenLinks; Stichting Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK), de werkgroep Arme kant van Nederland/EVA, Emmausgemeenschap 't Sticht en de CNV Acom-bond. De Prijs is vernoemd naar Ab Harrewijn, theoloog, dominee, arbeidspastor bij DISK Amsterdam, voorzitter en Tweede Kamerlid van GroenLinks. De Ab Harrewijn Prijs wordt uitgereikt sinds 13 mei 2003, een jaar na het plotselinge overlijden van Ab Harrewijn.
De jury van de Ab Harrewijn Prijs bestaat uit Siska Barelds (partner van Ab), Hub Crijns (directeur DISK), Cor Offman, (voorzitter De Linker Wang), Eddy Reefhuis (oud-studiegenoot van Ab), Paul Rosenmöller (voormalig fractievoorzitter GroenLinks) en Els Veenis (voormalig partijbestuurder GroenLinks). De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs krijgt een kunstwerk met bijbehorende cheque van 5000 euro uitgereikt. Voor de andere vier genomineerden is een prijs van 1000 euro beschikbaar.

Meer informatie over de prijs treft u aan op www.abharrewijnprijs.nl.
Secretariaat Ab Harrewijn Prijs: Christian Jongeneel, Weena 1033, 3013 AL Rotterdam, tel. 010-4049898; e-mail: secretariaat@abharrewijnprijs.nl. of c.jongeneel@inter.nl.net

Klik hier om een artikel te lezen over de uitreiking van de Ab Harrewijn Prijs 2004.

Hub Crijns

omhoog

Naar openingspagina Ab Harrewijn Prijs

home