home

PROJECTEN

AB HARREWIJN PRIJS

Nominaties Ab Harrewijn Prijs 2007

Inleiding
Genomineerden
De Ab Harrewijn Prijs

Inleiding

De jury van de Ab Harrewijn Prijs heeft vijf personen en hun projecten bekend gemaakt die dit jaar meedingen naar de prijs. In totaal werden dit jaar 16 projecten voorgedragen. De bekendmaking van de Ab Harrewijn Prijs 2007 zal plaatsvinden op zondag 13 mei vanaf 15.00 uur in rk spiritueel centrum De Boskant in Den Haag, aan de Fluwelen Burgwal 45. Voormalig FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zal hierbij een lezing verzorgen.

omhoog

Genomineerden

De volgende vijf genomineerden zijn door de jury geselecteerd (in willekeurige volgorde):

  • Tessel Pauli en de andere vrijwilligers van de Steungroep Vrouwen Zonder Verblijfsvergunning (SVZV) te Amsterdam, die werkt aan het verbeteren van de positie van vrouwen die, om welke reden dan ook, zonder geldig verblijfsdocument in Nederland wonen. Het gaat bijvoorbeeld om slachtoffers van vrouwenhandel en vrouwen die huiselijk geweld ontvluchten en daardoor hun afhankelijke verblijfsvergunning verliezen. Meer informatie: www.svzv.nl.
  • Prabhati Verburg, de drijvende kracht achter de internationale vrouwenkoren Alomtonen, gevestigd in verschillende plaatsen in Nederland. In het koor vinden vrouwen een internationaal netwerk en bovendien mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren. Meer informatie: prabhati@dds.nl.
  • Ben van Dam, trekker van de Stichting Geestelijke Verzorging Rijnmond (SGVR). De stichting vult een leemte die is gevallen door de verzakelijking van de zorg, waardoor geen plaats meer is voor levensvragen. Het bespreken daarvan is ook belangrijk voor de gezondheid van mensen. SGVR voert momenteel een succesvolle pilot uit in Rotterdam IJsselmonde. Meer informatie: sgvr@gmx.net.
  • Norga Simons, Madeline Andringa en de andere vrijwilligers van de Stilte Actie in Den Haag. Elke derde dinsdag van de maand verzamelt een groep vrijwilligers zich bij de ingangen van de Tweede Kamer als stil protest tegen de armoede in Nederland. Meer informatie: www.armekant-eva.nl/stilteactie.htm.
  • Riki Jonker, secretaris van stichting Bundeling Enschedese Uitkeringsgerechtigden (BEU). Met minimale middelen helpen de vrijwilligers van BEU, zelf allen uitkeringsgerechtigden, anderen voor wier problemen geen individuele aandacht meer bestaat. Veel officiële instanties sturen cliënten door naar BEU, bijvoorbeeld voor het invullen van formulieren. BEU heeft momenteel meer dan 300 leden. Meer informatie: www.stichtingbeu.com.

Het NCRV-radioprogramma 'Schepper en co' besteedt in april wekelijks aandacht aan een van de genomineerden.

omhoog

De Ab Harrewijn Prijs

De Ab Harrewijn Prijs is een initiatief van de gelijknamige stichting. De stichting steunt vooral op particuliere giften, maar krijgt ook ondersteuning van: De Linker Wang, platform voor geloof en politiek; GroenLinks; Stichting Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK), de werkgroep Arme kant van Nederland/EVA en Emmaus Haarzuilens. De Prijs is vernoemd naar Ab Harrewijn, theoloog, dominee, arbeidspastor bij DISK Amsterdam, voorzitter en Tweede-Kamerlid van GroenLinks. De Ab Harrewijn Prijs wordt jaarlijks uitgereikt sinds 13 mei 2003, een jaar na het plotselinge overlijden van Ab Harrewijn.
De jury van de Ab Harrewijn Prijs bestaat uit Siska Barelds (partner van Ab), Hub Crijns (directeur DISK), Cor Offman, (voorzitter De Linker Wang), Eddy Reefhuis (oud-studiegenoot van Ab), Paul Rosenmöller (voormalig fractievoorzitter GroenLinks) en Els Veenis (voormalig partijbestuurder GroenLinks). De winnaar van de Ab Harrewijn Prijs krijgt een kunstwerk met bijbehorende cheque van 5000 euro uitgereikt. Voor de andere vier genomineerden is een prijs van 1000 euro beschikbaar.

Meer informatie over de prijs en de genomineerden treft u aan op www.abharrewijnprijs.nl. Secretaris Ab Harrewijn Prijs: Christian Jongeneel, Weena 1033, 3013 AL Rotterdam, tel. 010-4049898; e-mail: secretariaat@abharrewijnprijs.nl.

omhoog

Naar openingspagina Ab Harrewijn Prijs

home