home

PROJECTEN

ZONDAG VAN DE ARBEID
BIDDAG VOOR GEWAS EN ARBEID
DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID

WERKLOOSHEID: KERENDE KANSEN …
Niet zo gauw in paniek

Biddag, Zondag van de arbeid, Dankdag - Werkloosheid: kerende kansen...Door Elsje Pot

Hakim Benouadah (48) werkt al ruim 10 jaar als verkoper voor een autohandel in gebruikte bedrijfswagens. Hij vertelt graag en enthousiast over zijn werk in de autohandel. Het is aan hem te zien dat hij zijn werk met veel inzet en plezier doet. Eind 2008 kreeg hij te horen dat zijn werkgever werktijdverkorting zou gaan aanvragen. Voor Hakim betekende dat een halvering van het aantal uren, dat hij inzetbaar was. Later werden die uren omgezet in ontslag.

“Door de crisis ben ik gedeeltelijk werkloos geworden. Wij verhandelden veel gebruikte bedrijfswagens naar het Oostblok. In deze handel wordt gewerkt met contant geld, vaak dollars. Doordat de dollar steeds minder waard werd, raakte ook deze handel in de problemen. Bovendien worden er nu ook massaal nieuwe bedrijfswagens op de markt gedumpt en voor nieuwe auto’s kan je financiering krijgen. Dat is een extra bedreiging voor de handel in tweedehands wagens.

Het belangrijkste van mijn werk vind ik het contact met mensen. Geen contact hebben met mensen door verlies van werk, dat vind ik het moeilijkst. Over het geld maak ik me minder zorgen, als er geld is eet ik kip, als er geen geld is eet ik brood. Maar niet werken, dat is niks voor mij. Ik ben graag onderweg en in de autohandel ben je vaak op reis.
Mijn eerste gesprek met het Centrum Werk en Inkomen (CWI) was in februari 2009. Ik ben zelf meteen gaan rondkijken en vragen of er werk voor mij zou zijn, maar in de autohandel is het overal moeilijk. Pas in de zomer van 2009 kreeg ik via het CWI te horen, dat ik me kon laten omscholen tot chauffeur voor personenvervoer. Ik moet afwachten of dat werk zal opleveren en hoe het zal zijn. Het is in ieder geval werk waarbij je contact hebt met mensen en onder weg bent. Dat spreekt me aan.
Ik ben niet zo gauw in paniek, ik pas me aan. Ik denk dat ik wel weer aan de slag kom, maar wanneer? Ik ken de autohandel, ik heb ook veel contacten en ik heb ervaring, dat is belangrijk in dit vak. Ik spreek Frans, dat is ook een voordeel. Ik weet wat er in de autohandel speelt. Misschien dat ik iets kan opzetten bij een andere handelaar, maar het is nu niet de goede tijd voor dit werk.”

Auteur Elsje Pot is predikant van de protestantse Opstandingskerk in Arnhem.

De brochure is uitverkocht. U kunt gratis het pdf-document downloaden.

omhoog

Naar openingspagina Zondag van de Arbeid 2010

home