home

PROJECTEN

ZONDAG VAN DE ARBEID
BIDDAG VOOR GEWAS EN ARBEID
DANKDAG VOOR GEWAS EN ARBEID

WERKLOOSHEID: KERENDE KANSEN …
De telefoon gaat niet meer
...

Zondag van de ArbeidDoor Elsje Pot

Marten van Hout (52 ) is een zelfstandig ondernemer; hij heeft een aannemersbedrijf.

“Ik heb heel weinig werk. Het personeelsbestand is van zes tot acht personen teruggebracht naar één tot twee. En het is de vraag of ik daar nog werk voor heb de komende tijd.
Door de economische crisis schuiven mensen werk door naar volgend jaar, ze denken niet aan een verbouwing of aan nieuwbouw, men wacht af. En de concurrentie is heel groot, er zijn collega’s die tegen kostprijs werk aannemen. Per aannemersbedrijf is de situatie wel heel verschillend; er zijn er ook die wel genoeg werk hebben.

Zo ging het bij mij eerst ook. Maar sinds begin oktober 2009 is het hier opeens heel hard teruggelopen, de telefoon gaat niet meer, daar maak ik mij zorgen over. Een groot project is uitgesteld tot volgend jaar en ik moet nog zien of het dan wel doorgaat. Het wordt uitzichtloos, ook omdat ik niet geloof in een snel herstel. Architectenbureaus waar ik kom, hebben ook geen werk. Het is overal stil, ook bij de bedrijven in bouwmaterialen. In 2003 is het ook zo geweest, dat de telefoon niet meer ging, dat duurde een jaar. Ik heb het gevoel dat het nu langer gaat duren. De grote ontslaggolven moeten nog komen.

Nu kan ik wat klussen in en om het huis, in de tuin. Maar de gevolgen op de lange termijn kunnen zijn, dat je het niet volhoudt, de algemene kosten gaan wel door. Ook thuis, het wordt moeilijk om financieel rond te komen. Op de lange termijn ben ik bang voor faillissement. Maar ik praat er thuis liever niet over, doe dat zo min mogelijk.

Ik probeer optimistisch te blijven en creatief te zijn. Via internet probeer ik de herkenbaarheid van mijn bedrijf te verbeteren. En ik probeer aandacht te besteden aan netwerken, daar komen waar de mensen zijn en ik overweeg om zelf met een brief op pad te gaan en die bij mensen door de bus te gooien om zo de aandacht op mijn bedrijf te vestigen.
Ik geloof niet dat ik op mijn leeftijd nog ander werk zal kunnen vinden als dat nodig mocht zijn. Werkgevers zitten helemaal niet op oudere werknemers te wachten.”
Het is zichtbaar aan Marten, dat hij zich grote zorgen maakt. Tijdens het gesprek zwijgt de telefoon…

Auteur Elsje Pot is predikant van de protestantse Opstandingskerk in Arnhem.

De brochure is uitverkocht. U kunt gratis het pdf-document downloaden.

omhoog

Naar openingspagina Zondag van de Arbeid 2010

home